IV международная олимпиада по русскому языку как иностранному, состоявшаяся в Хорватии 15 июня 2023 г., привлекла участников четырех континентов и Океании, и стала важнейшим событием в продвижении русского языка и культуры

15. lipnja 2023. organizirana je „Četvrta međunarodna Olimpijada iz znanja ruskog kao stranog jezika u Hrvatskoj“. Olimpijada је organizirana u povodu obilježavanja Dana ruskoga jezika i Puškinova rođendana (6. lipnja).

Organizator IV. Olimpijade iz znanja ruskog jezika u Hrvatskoj bilo је Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti. Ovo je jedina Olimpijada iz ruskoga jezika koja se organizira u Hrvatskoj, već četvrtu godinu zaredom i bila je u obliku video konferencije na platformi ZOOM. Kao i do sada, Olimpijada je bila međunarodna. Geografija sudionika se proširila u odnosu na prethodne godine (2020. – 2022.) na četiri kontinenta (Europu, Afriku, Aziju i Južnu Ameriku), Oceaniju i 22 zemlje: Abhazije, Afganistana, Alžira, Crne Gore, Hrvatske, Indonezije, Južne Osetije, Kazahstana, Kine, Kirgistana, Kolumbija, Madagaskara, Meksika, Moldavije, Mongolije, Nigerije, Perua, Senegala, Tadžikistana, Uzbekistana, Venecuele i Vijetnama.

Olimpijada je povedena u tri kategorije i osam grupa: za početni, srednji i napredni stupanj znanja ruskoga jezika, a najviše sudionika bilo je sa srednjim i naprednim znanjem ruskoga jezika.

Na natjecanje se prijavilo 47 sudionika, od toga 40 studenta i 4 učenice srednjih škola. Sudionici su u finalu usmeno prezentirali jednu od pet zadanih tema, odgovarali na potpitanja i sudjelovali su u recitatorskom natjecanju na kojem su interpretirali pjesme. Sudionici su pokazali prekrasno znanje iz ruskoga jezika i motivaciju za daljnje učenje ruskoga jezika. 20 sudionika osvojilo je prvo mjesto, 18 drugo mjesto, a šestero treće mjesto. Troje sudionika osvojilo je Grand-Prix jer su pokazali prekrasno znanje ruskoga jezika, poznavanje ruske kulture i istaknuli su se i u recitatorskom natjecanju.

Olimpijadu je otvorila inicijatorica olimpijade i predsjednica Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti dr. sc. Irena Mikulaco, a sudionicima se prigodno obratila prof. dr. sc. Natalija Vidmarović, s katedre za ruski jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i potpredsjednica HAPRYAL-a.

U obraćanju sudionicima članice žirija su se zahvalile sudionicima na pokazanom interesu za učenje ruskoga jezika i kulture. Prof. dr. sc. Natalija Vidmarović je naglasila da su svi sudionici pokazali prekrasno znanje ruskoga jezika i kulture, koja je nositelj povijesnog, materijalnog i duhovnog naslijeđa, odrednica je nacionalnog identiteta i povezuje s vrijednostima drugih i različitih kultura. Dr. sc. Irena Mikulaco zahvalila je sudionicima na sudjelovanju i poželjela im puno uspjeha u daljnjem učenju ruskoga jezika, a nastavnicima se zahvalila na motivaciji i podršci koju daju svojim učenicima u učenju ruskoga jezika. Poslije olimpijade svi sudionici dobili su diplome o sudjelovanju u kojima je ukazana razina znanja i osvojeno mjesto, a nastavnicima su podijeljene zahvalnice.

Hrvatski sudionici pokazali su odlično znanje iz ruskoga jezika. Dva sudionika osvojila su prvo mjesto (Ana-Marija Oreški, Filozofski fakultet u Puli, početna razina i Tomislav Babić, Odsjek za rusistiku u Zadru, napredna razina) te su dvije studentice osvojile drugo mjesto (Nikolina Novaković i Marija Pezo, Odsjek za rusistiku u Zadru, srednja razina).

Od srca čestitamo pobjednicima Četvrte međunarodne Olimpijade iz ruskog jezika u Hrvatskoj!

**********************************************************************

15 июня 2023 г. состоялся финал «Четвёртой международной олимпиады по русскому языку как иностранному в Хорватии». Олимпиада проходила по случаю празднования Дня русского языка – Дня рождения А. С. Пушкина. Организатором IV Олимпиады по русскому языку в Хорватии стала Хорватская ассоциация преподавателей русского языка и литературы. Это единственная олимпиада по русскому языку в Хорватии, она проводится уже третий год подряд и в этом году также прошла в режиме видеоконференции на платформе ZOOM.

Как и все предыдущие, настоящая олимпиада была международной. География участников расширилась по сравнению с прошлым годом и охватила четыре континента – Европу, Африку, Азию и Южную Америку, и Океанию. Участники олимпиады были из 22 страны, в том числе из Абхазии, Афганистана, Алжира, Венесуэлы, Вьетнама, Индонезии, Казахстана, Китая, Колумбии, Мадагаскара, Мексики, Монголии, Нигерии, Перу, Республики Молдовы, Сенегал, Таджикистана, Узбекистана, Хорватии, Черногории и Южной Осетии.

Участники были поделены на три категории – начального, среднего и продвинутого уровня знания русского языка; большинство участников было среднего и продвинутого уровней.

Всего организаторам поступило 47 заявки от 40 студентов и 4 школьников старших классов.

Финалисты представили устное изложение на одну из пяти предложенных тем и ответили на вопросы. Они также участвовали в творческом конкурсе чтецов. Участники проявили прекрасное знание русского языка. 20 участников заняли первое место, 18 второе место, а шестеро третье место. Трое участников выиграли Гран-При, потому что показали прекрасное знание русского языка, русской культуры и творчески интерпретировали стихотворение.

К участникам олимпиады от имени жюри с приветственными словами обратились преподаватель кафедры русского языка Философского факультета Загребского университета, заместитель председателя ХАПРЯЛ, доктор филологических наук, профессор Наталия Видмарович и председатель ХАПРЯЛ, инициатор и модератор Олимпиады, заведующая кафедрой иностранных языков Философского факультета Университета Пулы им. Юрая Добрилы, доктор филологических наук Ирена Микулацо.

Они поблагодарили участников за проявленный интерес к русскому языку и культуре. Профессор Наталия Видмарович особо отметила, что все участники продемонстрировали прекрасные знания русского языка, как определяющего фактора формирования национальной идентичности, и русской культуры – в них воплощено историческое и духовное наследие. Доктор филологических наук Ирена Микулацо поблагодарила присутствующих за участие в хорватской олимпиаде и пожелала им больших успехов в дальнейшем изучении русского языка и русской культуры.

После проведения олимпиады всем участникам были вручены дипломы об участии в олимпиаде с указанием уровня владения русским языком, а преподаватели получили благодарности.

Хорватские студенты показали высокий уровень знания русского языка и мотивированности. Два участника заняли первое место (Ана-Мария Орешки, Философский факультет в г. Пула, начальный уровень и Томислав Бабич, Отделение русистики в г. Задар, продвинутый уровень), а две студентки заняли второе место (Николина Новакович и Мария Пезо, Отделение русистики в г. Задар, средний уровень).

От всей души поздравляем победителей Четврёртой Олимпиады по русскому языку как иностранному в Хорватии!

СПИСОК ПОБЕДИТЕЛЕЙ

Четврёртой олимпиады по русскому языку как иностранному в Хорватии

СТУДЕНТЫ – БАЗОВЫЙ УРОВЕНЬ ВЛАДЕНИЯ РУССКИМ ЯЗЫКОМ (А1-А2)

ПЕРВОЕ МЕСТО

То Хай Линь, Вьетнам

Ли Чжи, Китай

Гао Ифань, Китай

Кабрера Бетанкур Хуан Давид, Колумбия

Чулуунцэцэг Тумэнбаяр, Монголия

Кортез Сальседо Карлос Адриан, Перу

Ана-Мария Орешки, Хорватия

ВТОРОЕ МЕСТО

Риос Венегас Аура Кристина, Колумбия

Ортис Флорес Дэнисс, Мексика

Конате Серинь Бара Фалл, Сенегал

ТРЕТЬЕ МЕСТО

Нгуен Зуи Ань Тоан, Вьетнам

Лоухенапесси Карол Мичелле, Индонезия

Сарр Амаду, Сенегал

ШКОЛЬНИКИ – СРЕДНИЙ УРОВЕНЬ ВЛАДЕНИЯ РУССКИМ ЯЗЫКОМ (B1-B2)

ПЕРВОЕ МЕСТО

Jovana Rovčanin, Черногория

Nikolina Damjanović, Черногория 

Nikolina Milić, Черногория

ВТОРОЕ МЕСТО

Snežana Vujisić, Черногория

СТУДЕНТЫ – СРЕДНИЙ УРОВЕНЬ ВЛАДЕНИЯ РУССКИМ ЯЗЫКОМ (B1-B2)

ПЕРВОЕ МЕСТО

Рамирес Франклин, Венесуэла

Лан Цзяци, Китай

Фань Чуюй, Китай

Рабемананцуа Лантувалисуа Клэри Ндзатуантенайна, Мадагаскар

ВТОРОЕ МЕСТО

Хакбин Ахмад Зарар, Афганистан

Ахвани Алясура Маулана Зуви, Индонезия

Пратомо Аджи Халим Кус, Индонезия

Энебели Иджеома Александра, Нигерия

АбдуллаевУлмасбек, Узбекистан

Николина Новакович, Хорватия

Мария Пезо, Хорватия

ТРЕТЬЕ МЕСТО

Ганзориг Билгуун, Монголия

Турсунов Шохрух, Узбекистан

ПРОДВИНУТЫЙ УРОВЕНЬ ВЛАДЕНИЯ РУССКИМ ЯЗЫКОМ (С1)

ПЕРВОЕ МЕСТО

Кархалава Алан Асланович, Абхазия

Кудрявцева Дарья, Кыргызстан

Махмаражапов Искандар, Кыргызстан

Холиков Муродали, Таджикистан

Умаров Азизджон, Узбекистан

Томислав Бабич, Хорватия

ВТОРОЕ МЕСТО

Псардия Николь Энверовна, Абхазия

Фан Киеу Тхыонг, Вьетнам

Олжабай Мерей Нұртайқызы, Казахстан

Смаилова Инара Жанаткызы, Казахстан

Абдумажитова Энехан Эшматовна, Кыргызстан

Бабаназарова Сабина Шохратовна, Туркменистан

Бахритдинова Дилдора Акрамжон Кизи, Узбекистан

Тасоев Арсен Дмитриевич, Республика Южная Осетия

ГРАН-ПРИ ЗА ПРЕКРАСНОЕ ВЛАДЕНИЕ РУССКИМ ЯЗЫКОМ

Туиту Хемза, Алжир

Евгений Чимпоеш, Республика Молдова

Энхбаатар Уну-Ундрах, Монголия