Fond Russkij mir proveo svoju 11. Skupštinu u Nižnjem Novgorodu

 

11. Skupština Fonda „Russkiy mir“ održana je od 2. do 4. studenog 2017. godine u Nižnjem Novgorodu. Ovogodišnji sastanak okupio je više od 450 predstavnika obrazovnih i kulturnih institucija, duhovnih lica iz 73 zemlje, uključujući Hrvatsku. Skupštini je prisustvovala predsjednica HAPRYAL-a i voditeljica Centra Institut Puškin Pula, Irena Mikulaco.

Исполнительный директор Фонда «Русский мир» Владимир Вячеславович Кочин и Ирена Микулацо, председатель ХАПРЯЛ и руководитель Центра “Институт Пушкина” Пула

Direktor Fonda Russkiy mir V. A. Nikonov i L. A. Verbickaja otvorili su „Assambleju Fonda Russkog mira“ uoči ruskog državnog praznika, Dana nacionalnog jedinstva, u Državnom akademskom kazalištu opere i baleta A.S. Puškina. U riječima dobrodošlice predsjednika V.V. Putina, premijera Medvedeva, guvernera Njižnjeg Novgoroda itd. skrenuta je pozornost na rad Fonda, koji se kao i druge kulturne institucije u europskim zemljama i na sličan način financira iz proračuna države. U pozdravnom govoru, Metropolit Nižnjeg Novgoroda i Muftija naglasili su etičke vrijednosti brojnih naroda koje ujedinjuje ruski jezik. Oba su ukazala na projekte Fonda, koji promiče rad s duhovnom religijskom baštinom. Od 150 milijuna, oko 110 milijuna ispovijeda kršćanstvo, 25 milijuna islam. Nižnji Novgorod, oko 300 kilometara sjeveroistočno od Moskve, nalazi se na rijekama Oka i Volga, povezan je s imenima mnogih povijesnih ličnosti kao što su Minjin i Požarski, sv. Makarije i Serafim Sarovski, Puškin i Gorki itd.

ozbty

Panelne diskusije bile u posvećene «Идеи Русского мира для мира» i «Русскому языку и государству – благодаря и вопреки», a na okruglim stolovima govorilo se o aktualnim problemima Russkoga mira. Na okruglim stolovima bili su predstavljeni projekti koje financira Russkiy mir u okviru tema: «Русский язык в полиэтнической образовательной среде», «Минин и Пожарский. Память о спасителях России сквозь века и границы»; «Роль творчества Максима Горького в сохранении наследия Русского мира»; «Русский мир Пушкина»; «Межрелигиозный диалог в России: опыт и перспективы»; «Медиапространство в контексте диалога культур».

oznor

2. studenog, uoči same Skupštine „Russkog mira“ na Sveučilištu N. I. Lobačevskog bila je prezentacija obrazovnih projekata ruskih škola i objavljenih udžbenika, izdanih uz podršku fonda „Russkiy mir“.

bdr

bty

ozbty

Bio je predstavljen zanimljiv projekt «Театр как модель сохранения русского языка», koji je bio realiziran uz podršku fonda na Međunarodnoj ljetnoj školi u Kamčiji (Bugarska). Sudionici su se mogli upoznati s kulturnim tradicijama naroda Povoložja, vidjeti izložbe narodnih rukotvorina, izložbe fotografije, knjiga, a također su bili premijerno prikazana dva dokumentarna filma. Jedan od glavnih događaja bila je dodjela nagrada pobjednicima kreativnih natjecanja koja je organizirao u 2017. godini fond „Russkiy mir“. Svečanost dodjele nagrada za natjecanje «Всемирный Пушкин», «Корреспондент Русского мира» i natjecanja iz najbolje fotografije «Мой Русский мир» provedena je 2. studenog navečer u hotelu «Ока». Nižnji Novgorod je mirni grad s povijesno značajnim spomenicima, samostanima i svjetovnim građevinama, koje su sudionici Skupštine fonda Russkij mir posjetili prilikom ekskurzije, 4. studenog.

sdr

cof

https://russkiymir.ru/the-xi-assembly-of-the-russian-world/