Gostujuća predavanja u prosincu i siječnju

5. prosinca dr. sc. Irena Mikulaco održala je predavanje za studente rusistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kojem su se preko ZOOM-a pridružili i studenti koji uče ruski jezik u Puli. Tema predavanja bila je M. J. Ljermontov i suvremena umjetnost. Foto

8. i 19. prosinca 2022. održana su predavanja profesorica iz Zagreba i Granade za pulske studente koji uče ruski jezik.

8. prosinca 2022. predavanje je održala redovita profesorica katedre za ruski jezik Filozofskog fakulteta Sveučilište u Zagrebu, dr. sc. Natalija Vidmarović, potpredsjednica HAPRYAL-a. Održala je predavanje na temu „Putovanje u Ferraru i Firencu, 1438. – 1441.“  Predavanje je bilo vrlo zanimljivo, puno se studenata odazvalo i profesorica ih je zainteresirala za ruske srednjovjekovne putopisce, njihova putovanja i dogodovštine koje su oni putem do Italije doživjeli te se upoznavali s novim kulturama, jezicima,  običajima, arhitekturom europskih gradova i trgovinom. Predavanje je bilo korisno za sve koje zanima povijest, jezik, kultura i sudionici su imali jedinstvenu priliku čuti nešto što do sada još nisu čuli.

Foto

19. prosinca 2022. predavanje je održala profesorica katedre grčke i slavenske filologije Sveučilišta u Granadi, dr. sc. Irina Votyacova. Profesorica je održala interaktivno predavanje za studente na prigodnu prosinačku temu „Novogodišnje ruske tradicije“. Studenti su bili vrlo aktivni, za vrijeme predavanja odgovarali su na pitanja, rješavali zadatke, ankete i saznali o tome koji su to novogodišnji običaji i tradicije, kako se zovu praznici i blagdani, studenti su naučili kako se čestita Božić i Nova godina i svladali su osnovne frazeme, naučili su kada se praznici slave, koji su simboli Nove godine, kako se termini vezani uz proslavu Nove godine kažu na ruskom jeziku, što se uobičajeno jede na proslavi Nove Godine, koji mitološki likovi ili likovi iz bajki se vežu uz Novu godinu i dr.

14. siječnja 2023., od 18.30 do 20 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održat će se seminar Stanislava Černyšova na temu «Чтение, письмо, аудирование, говорение… Медиация!». S. Černyšov autor je udžbenika «Поехали».