Manifestacija “Prosinac kod Puškina”. Gostujuće predavanje profesorice Nine Kozlovtseve iz Moskve o “Ruskim praznicima, novogodišnjim običajima i tradicijama”

22. prosinca 2021. na poziv Centra ruskoga jezika i kulture „Institut Puškin“ profesorica Nina Kozlovceva (Козловцева Нина Александрова, кандидат культурологии, заместитель руководителя Департамента иностранных языков и межкультурной коммуникации) s Odsjeka za strane jezike i međukulturnu komunikaciju Financijskog državnog sveučilišta pri Vladi Ruske Federacije iz Moskve održala je interaktivno predavanje o ruskim novogodišnjim tradicijama i praznicima. Predavanje je bilo organizirano u okviru manifestacije „Instituta Puškin“ – „Prosinac kod Puškina“. Na predavanju je bilo prisutno preko 40 sudionika, a osim studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prisustvovao je prodekan Filozofskog fakulteta, doc. dr. sc. Ante Matan, voditeljica Centra „Institut Puškin“, dr. sc. Irena Mikulaco.

Predavanje je bilo interaktivno. Studenti su saznali ne samo o povijesti proslave Nove godine u Rusiji, već i o tradicijama obilježavanja praznika, starim i onim suvremenim. Saznali su o Djedu Mrazu i kako se razlikuje od američkog, gdje se nalazi njegov dom u Votčini u Velikom Ustjugu i svi su poželjeli otputovati u kraj Djeda Mraza. Na predavanju je bilo riječi i o tradicionalnim ruskim novogodišnjim jelima: салат Оливье, бутерброды с икрой, холодец i dr. Na kraju predavanja studenti su naučili kako mogu zaželjeti želju kako bi im se i ostvarila dok odbija pola noći. Također, mogli su se uvjeriti kako se novogodišnje želje ostvaruju, pogledavši insert iz filma «Ёлки». Studenti su cijelo vrijeme aktivno sudjelovali i zahvalili su na zanimljivom i korisnom predavanju i obećali su da će probati zaželjeti novogodišnju želju na ruski način. Hvala profesorici Nini Kozlovcevoj na prekrasnom nastavku suradnje!

Objava na ruskom:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=407231534519759&id=107474654495450

Fotografije:

/_news/94487/Predavanje N.A. Kozlovtseve.jpg/_news/94487/2.jpg/_news/94487/4.jpg