Objavljena je knjiga «Русский язык в цифровом пространстве в эпоху пандемии»

Upravo je objavljena znanstvena knjiga s međunarodnom recenzijom “Ruski jezik u digitalnom okruženju u vrijeme pandemije”. Urednica znanstvene knjige „Ruski jezik u digitalnom okruženju u vrijeme pandemije“ (Russian language in the digital environment in a time of pandemic ) je dr. sc. Irena Mikulaco, a izdavač je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Knjiga je napisana na ruskome jeziku.  Originalni naslov knjige je «Русский язык в цифровом пространстве в эпоху пандемии». Knjiga ima 588 stranica i ISBN 978-953-8278-64-8. Knjiga je u otvorenom pristupu u bazi znanstvenih knjiga DABAR i EBSCO, a uskoro će biti indeksirana u RINC-u.

Ova monografija predstavlja znanstvene radove koji pripadaju područjima humanističkih i informacijskih znanosti i odražavaju suvremeni pogled na interdisciplinarna istraživanja o ruskom jeziku u digitalnom okruženju. Monografija se sastoji od četiriju poglavlja i 51 znanstvenog rada koji obuhvaćaju interdiscipliname studije o ruskom kao stranom jeziku: teoretske i metodološke osnove podučavanja ruskog kao stranog jezika, pitanja učenja ruskoga jezika na daljinu, probleme recepcije ruske književnosti izvan Rusije i suvremena kretanja u rusistici.

Monografija je namijenjena je stručnjacima iz različitih područja humanističkih i informacijskih znanosti, u prvom redu filolozima rusistima i slavistima (znanstvenicima, nastavnicima, studentima diplomskih i poslijediplomskih studija) u Hrvatskoj i izvan nje.

Autori radova u monografiji su vodeći istraživači iz Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Francuske, Gruzije, Hrvatske, Njemačke, Republike Kazahstana, Republike Kube, Rusije, Slovačke, Srbije. Na naslovnici: Crno-bijelo, 2021., autor Karlo Mikulaco.

***

Научная книга «Русский язык в цифровом пространстве в эпоху пандемии» представляет собой коллективную монографию научных трудов из области гуманитарных и информационных наук, отражающих современный взгляд на русский язык в цифровом пространстве. Редактором книги является доктор филологических наук Ирена Микулацо, издатель Университет Пулы им. Юрая Добрилы (Хорватия). Книга написана на русском языке и прошла международное рецензирование. Рецензентами являются доктор филол. наук, проф. Заврумов Заур Асланович и доцент доктор филол. наук, Федотова Ирина Борисовна (ФГБОУ ВО Пятигорский государственный, Россия).

Kнига адресована специалистам гуманитарных и информационных наук, прежде всего филологам-русистам и славистам (ученым, преподавателям, студентам, магистрантам и аспирантам) в Хорватии и за рубежом. Книга также предназначена всем, кто интересуется современной русистикой, изучением и преподаванием русского языка.

Монография состоит из четырёх глав и 51 статей, включающих исследования о русском языке как иностранном: это теоретические и методологические основы преподавания РКИ, вопросы дистанционного обучения русскому языку, проблемы рецепции русской литературы за рубежом и современные направления в русистике. Авторами статей в монографии являются выдающиеся исследователи из Австрии, Беларуси, Болгарии, Германии, Грузии, Республики Казахстана, Республики Кубы, России, Словакии, Сербии, Франции и Хорватии. На обложке: Черно-белое, 2021г., автор: Карло Микулацо.

Книга вошла в базу научных книг Хорватии (DABAR)  и в EBSCO, а в РИНЦ тоже в скором будет.