Pulski studenti koji uče ruski jezik odlaze u finale Međunarodnog studentskog foruma u Sankt-Peterburg i usavršavanje ruskoga jezika u Centar „Zlatoust“

 

 

Pulski studenti koji uče ruski jezik pod vodstvom svoje mentorice Irene Mikulaco prijavili su se na Međunarodni studentski forum koji organizira Herzensko državno pedagoško sveučilište (Российский государственный педагогический университет имени А. И. Герцена) iz Sankt-Peterburga. Ovogodišnja tema foruma je angažiranost studenata u društvu kako bi se potaknulo i motiviralo studente da aktivnije sudjeluju u oblikovanju društva i utjecali na promjene. Studenti su prijavili svoj projekt koji već dvije godine ostvaruje Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Studentski Centar Pula i HRT Radio Pula. Radi se o studentskoj radio emisiji „Radio x-ica“ koja je pokrenuta 2017. godine i bez prestanka već dvije godine, svakoga utorka, emitira se emisija od 20-22 sata, čak i ljeti. Mentorica studentima je Irena Mikulaco, predsjednica HAPRYAL-a i voditeljica „Instituta Puškin“ Pula, pa su na njezin poticaj studenti prijavili projekt i ušli u finale. Forum traje od 15. do 17. svibnja 2019. godine, pod pokroviteljstvom je Grada Sankt-Peterburga i Ministarstva kulture Ruske Federacije, pa će studentima biti omogućen i bogati kulturni program, a s obzirom da je ova godina posvećena kazalištu, posjetit će i kazališta. Studenti će svoj projekt prezentirati na ruskom jeziku 15. svibnja, odmah nakon svečanog otvaranja Foruma.

Pulski studenti će osim sudjelovanja na forumu usavršavati ruski jezik u izdavačkom i obrazovnom centru „Zlatoust“ prema čijim udžbenicima studenti uče ruski jezik u Puli. Sudjelovat će u bogatom kulturnom programu i obrazovnim ekskurzijama na ruskom jeziku. Posjetit će Ermitaž, Puškin, Pavlovsk, Kronštadt, Oranienbaum, Muzej Dostojevskog, Puškinov muzej na Mojke, Muzej suvremene ruske povijesti i dr. Odlazak u Rusiju studentima daje motivaciju za daljnje učenje ruskoga jezika i otvara im mogućnosti studiranja u Ruskoj Federaciji. Studenti će sa svojom mentoricom boraviti u Sankt-Peterburgu u Ruskoj Federaciji od 9. do 19. svibnja 2019.