Objavljen je zbornik radova Prve međunarodne znanstvene konferencije “Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija”

Zbornik radova Prve međunarodne znanstvene konferencije “Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija” objavljen je u izdavaštvu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u okviru institucijskog projekta ffpu-05-2021-3. Zbornik je uredila dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli i predsjednica Hrvatskoga društve nastavnika ruskoga jezika i književnosti.

Ovaj zbornik radova predstavlja rezultate Prve međunarodne znanstvene konferencije „Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija“, održane od 25. do 31. kolovoza 2022. u Puli, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Konferencija je bila organizirana u okviru institucijskog projekta „Jezik prava i poslovna komunikacija“, koji se vodi pod brojem ffpu-05-2021-3 (nositeljica projekta i predsjednica organizacijskog odbora konferencije je dr. sc. Irena Mikulaco). Svoj doprinos zborniku dalo je 40 autora. Zbornik se sastoji od 36 znanstvenih i stručnih radova, raspoređenih u šest poglavlja koja tematski pripadaju području humanističkih znanosti i predstavljaju rezultate istraživanja iz područja lingvistike, terminologije, traduktologije, interkulturalne komunikacije te povijesti i teorije književnosti u slavističkome svijetu. Svi radovi prošli su dvostruku slijepu međunarodnu recenziju. Radovi u zborniku su na hrvatskom, crnogorskom, engleskom, ruskom, slovačkom i srpskom jeziku. Zbornik ima ISBN broj i 423 stranice.
Zbornik je namijenjen stručnjacima iz humanističkih znanosti, prije svega filolozima, slavistima (znanstvenicima, nastavnicima, studentima diplomskih i poslijediplomskih studija) u Hrvatskoj i izvan nje. Zbornik je također namijenjen svima, koje zanima suvremena lingvistika, koji se bave proučavanjem i podučavanjem slavenskih jezika i književnosti, prijevodom te interkulturalnom komunikacijom. 
Ovo je prvi zbornik u nizu, a idući se planira u 2025., nakon druge konferencije 2024. godine.

Partneri konferencije:

HAPRYAL, Sveučilište sv. Ćirila i Metoda iz Trnave (Slovačka), Baltijska međunarodna akademija iz Rige (Latvija), Sveučilište u Granadi (Španjolska).

Zbornik radova