Završili su Dani ruskoga jezika i kulture „Prosinac kod Puškina“ u Puli

Dani ruskoga jezika i kulture „Prosinac kod Puškina“ održani su u organizaciji Centra „Institut Puškin“ Filozofskog fakulteta u Puli i voditeljice Centra, predsjednice HAPRYAL-a, Irene Mikulaco. Dani su trajali od 12. do 14. prosinca 2017. Goste je pozdravila dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Klara Buršić Matijašić i direktorica Rossotrudničestva u Hrvatskoj, Natalija Jakimčuk.

12. prosinca, u povodu ruskoga državnoga praznika „Dana Ustava Ruske federacije“, bio je na programu nadahnuti koncert klasične glazbe pod nazivom „Veleposlanstvo glazbenog majstorstva“ dvojice ruskih glazbenika, solista Doma glazbe u Sankt-Peterburgu, laureata Ajlena Pritčina (violina) i Filipa Kopačevskog (glasovir). Koncert su organizirali Dom glazbe u Sankt-Peterburgu, Rossotrudničestvo u Hrvatskoj i Centar „Institut Puškin” Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije i Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj. Na programu su bila djela Ysaÿe, Ravela, Mozarta i Chopina.

U srijedu, 13. prosinca 2017., u Multimedijalnoj dvorani Filozofskog fakulteta, u 18 sati prikazan je ruski film (s hrvatskim podtekstom) «Время первых» (Vrijeme prvih), redatelja Dmitrija Kiseljova (Дмитрий Киселёв) (2017.). Radnja je smještena u 60-te godine kada je prvi čovjek boravio u otvorenom svemiru, vrijeme kada su se Rusi i Amerikanci borili za prevlast snaga u svemiru. Danas je od tada prošlo preko 50 godina i u Rusiji se u travnju redovito obilježava dan kada je prvi čovjek boravio u otvorenom svemiru. https://www.youtube.com/watch?v=yMCnXLIkNhc

U četvrtak, 14. prosinca 2017., na Filozofskom fakultetu, u Centru „Institut Puškin“, dv. 18., u 13 sati bilo je vrlo zanimljivo predavanje primarijusa, mr. sc. Ivice Pavičića Donkića, dr. med., „Božić u ruskoj književnosti“. Predavač je govorio o sedmorici ruskih autora i motivu Božića u njihovim odabranim djelima. Govorio je o Gogoljevoj Badnjoj noći, romanu Dostojevskog Zapisi iz mrtvog doma, o Tolstojevoj priči „Gdje je ljubav, tamo je bog“ (Božić kod postolara Martina), o Čehovljevoj priči Vanjka, o Pasternakovu romanu Dr. Živago, tj. o pjesmi na kraju romana Božićna zvijezda, o Grossmanovu romanu Život i sudbina i pjesmi Brodskog Božićna zvijezda, u kojoj se Brodski poziva na Pasternaka. Ulaz je bio slobodan. Donator događanja bio je restoran „Ribarska koliba“.