Dani ruskoga jezika i kulture obilježeni u Puli

13. i 14. lipnja obilježeni su Dani ruskoga jezika i kulture u Puli. U povodu Dana ruskoga jezika Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Filozofski fakultet i Matica hrvatska – Ogranak u Puli organizirali su „Dane ruskoga jezika i kulture“, koji se već niz godina tradicionalno održavaju u lipnju.

13. lipnja je na svečanom otvaranju, organizatorica i moderatorica Dana ruskoga jezika i kulture, Irena Mikulaco, predsjednica Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti, govorila o tradiciji učenja ruskog jezika u Puli, o prošlim i budućim događanjima.

U srpnju pulski studenti zajedno sa svojom nastavnicom odlaze na terensku nastavu u Centar „Zlatoust“ u Sankt-Peterburg, gdje će usavršavati ruski jezik i govornu kulturu, odlaziti na ekskurzije, posjetiti muzeje Sankt-Peterburga i okolicu te razna kulturna događanja. Nadalje, studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sudjelovat će na „19. Svjetskom festivalu mladih i studenata“ u Sočiju, od 14. do 22. listopada, a krajem listopada planira se otvaranje Centra „Instituta Puškina“ na Sveučilištu u Puli, zajedno sa Sveučilištem u Pjatigorsku.

Cilj Dana ruskoga jezika i kulture je upoznati studente, stanovnike grada i goste s ruskom kulturom, slušati rusku riječ i zainteresirati i motivirati za učenje ruskoga jezika, književnosti i kulture preko najljepšeg ruskog bogatstva – ruske riječi i ruske kulture.

13. lipnja u programu je sudjelovao primarijus, otorinolaringolog, mr. sc. Ivica Pavičić  Donkić, koji je zainteresirao mnogobrojnu publiku s predavanjem „Ruski liječnici – pisci“ i govorio, najvećim dijelom, o Čehovu i Bulgakovu, pročitao je njihove pripovijetke, koje govore o liječničkoj praksi i usporedio ju sa suvremenom praksom liječnika. Poslije primarijusa studenti Filozofskoga fakulteta prikazali su svoje prezentacije i govorili o ruskim piscima i njihovim djelima, kao npr. o Cvetajevoj, Tolstoju, Bunjinu, Dostojevskom, Čehovu, Ljermontovu i drugima. Studenti su slobodno govorili na ruskom jezik, osobito obraćajući pažnju na pravilan izgovor i govoru kulturu. Na taj način i javnim nastupom studenti su položili ispit iz ruskoga jezika koji uče na Filozofskom fakultetu u Puli.

14. lipnja s početkom u 18 sati, večer je započela gastronomskom radionicom boršča, gdje su svi zainteresirani mogli sudjelovati u pripremu, a nakon toga u kušanju jela. Večer se nastavila u kreativnoj atmosferi čitanja vječnih stihova Aleksandra Sergejeviča Puškina (studentice Filozofskoga fakulteta i studentica na razmjeni u okviru pograma ERASMUS +), igrokazom studenata prema Puškinovoj bajci „Bajka o ribaru i ribici“. Studenti su samostalno izradili lutke i kulise i pripremili predstavu zajedno s nastavnicom. Ove godine se broj studenata koji uče ruski jezik na Filozofskom fakultetu utrostručio, pa su iz tog razloga bile dvije predstave. Kulturna večera završila je ruskim pjesmama i gledanjem ruskoga filma.

Predavanje primarijusa, mr. sc. Ivice Pavičića Donkića, dr. med. “Ruski liječnici i pisci”

Prezentacije studenata

 

 

 

 

 

 

 

2. dan

Gastronomska radionica, priprema se boršč

Boršč je bio jako ukusan:)

Studentice čitaju stihove A. S. Puškina

Studentice Ivana Duras, Bojana Rajšić, Fanni Zvezdovits i Reka Cheh sa svojom mentoricom, Irenom Mikulaco

Završne pripreme pred izvedbu predstave “Bajka o ribaru i ribici”

Igrokaz “Bajka o ribaru i ribici”

Poslije predstave…