Svečano otvorenje Centra ruskoga jezika i kulture “Institut Puškin” u Puli

Danas, 23. listopada 2017. u 11 sati na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta Jujra Dobrile u Puli svečano je otvoren Centar ruskoga jezika i kulture “Institut Puškin”. Za voditeljicu Centra izabrana je Irena Mikulaco, predsjednica HAPRYAL-a. Svečanosti je nazočila mnogobrojna publika, među kojima delegacija iz PJatigorskog državnog sveučilišta: rektor, profesor Aleksandr Pavlovič Gorbunov, direktorica partnerskoga centra Instituta Puškina u Pjatigorsku, profesorica Irina Borisovna Fjodotova, voditelj ureda za međunarodnu suradnju i projekte, profesor Viktora Jevgen’jevič Mišin, koji su bili i glavni inicijatori projekta u Puli, osnivanja Centra Institut Puškin. Svoje pozdravne govore uputili su rektor Pjatigorskog državnog sveučilišta, prof. dr. sc. A.P. Gorbunov, direktorica Centra “Institut Puškin”, partnerskog Centra u Pjatigorsku, prof. dr. sc. I.F. Fedotova, prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija pulskog Sveučilišta, izv. prof. dr. sc. V. Boljunčić, dekanica Filozofskog fakulteta,  prof. dr. sc. K. Buršić Matijašić, predstojnica Katedre za ruski jezik zagrebačkog Filozofskog fakulteta i potpredsjednica HAPRYAL-a, prof. dr. sc. Natalija Vidmarović, zamjenik gradonačelnika Grada Pule, R. Cvek, zamjenik župana Istarske županije,  Fabrizio Radin,  direktorica Rossotrudničestva pri Veleposlanstvu Ruske Federacije u Hrvatsko, Natalija Jakimčuk i voditeljica Centra. Svečanosti su nazočili mnogoborjni uzvanici, među kojima predstavnici ruske zajednice, prorektori, dekani, ravnatelj SC, nastavnici i mnogobrojni studenti koji uče ruski jezik u Puli.

Centar ruskoga jezika i kulture „Institut Puškin“ osnоvan je kao ustrojbena jedinica Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dio je međunarodne partnerske mreže „Institut Puškin“ pod оkriljem Državnog instituta za ruski jezik „A. S. Puškin“ kao glavne organizacije te predstavlja dodatnu mogućnost za obrazovanje na ruskom jeziku, popularizaciju ruskoga jezika, književnosti i kulture te je platforma za organizaciju i provođenje projekata znanstvenog i stručnog karaktera u suradnji s domaćim i inozemnim ustanovama, osobito onima umreženim u međunarodnu partnersku mrežu Centara ruskoga jezika i kulture „Institut Puškin“ te rusistima i pedagozima iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Centar “Institut Puškin” otvoren je uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Ruske Federacije i Pjatigorskog državnog sveučilišta i time je pulski Centar Institut Puškin ušao u važan projekt Ruske Federacije promocije ruskoga jezika i kulture, a koji ima za cilj otvaranje partnerskih centara po cijelome svijetu, a pulski Centar odabran je da bude jedan od njih jer su u njemu prepoznali potencijalnog partnera. Centar se osniva u okviru Federalnog ciljanog programa „Ruski jezik“ 2016. i 2017. godine, koji se realizira uz podršku Ministarstva obrazovanja i znanosti Ruske Federacije. Razvoj međunarodne partnerske mreže „Institut Puškin“ predstavlja najvažniji infrastrukturni projekt Federalnog ciljanog programa „Ruski jezik“.

Rektor PJatigorskog državnog sveučilišta rekao je “Danas obilježavamo vrlo važan dan: ruski jezik i ruska kultura stječu svoje stalno boravište na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, nastavljajući i proširujući dijalog jezika i kultura. Nema sumnje da će danas otvoreni „Institut Puškin“ biti vrijedna poveznica ovoga dijaloga i inicijatorom  produbljenja naše suradnje.”

Prof. I.B. Fedotova naglasila je kako je “Centar Institut Puškin povezao ljude. Vrlo je važno što Centar nosi Puškinovo ime, tvorca suvremenog ruskog jezika, genija ruske književnosti, čija su djela prevedena na mnoge jezika, pa i na hrvatski. Znači, ruski jezik učvršćuje veze između dvaju naroda, kao što je to i sam Puškin rekao ‘Друзья мои! Прекрасен наш союз!’, riječi, koje najbolje opisuju naše prijateljstvo i naš savez.”

Predstavnica Rossotrudničestva pri Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Natalija Jakimčuk, govorila je kako je u važnom trenutku otvoren Institut Puškin, upravo nakon povratka hrvatske predsjednice službenom posjetu Rusiji i da je uvjerena što će Centar produbiti prijateljske odnose dviju zemalja i da se nada skorom posjetu kako bi sudjelovali u novim događanjima i aktivnostima Centra, kao što je to npr. obilježavanje Dana ruskoga jezika na dan rođenja A.S. Puškina.

Prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija pulskog Sveučilišta, izv. prof. dr. sc. V. Boljunčić pozdravio je goste i naglasio važnosti otvaranja Centra za pulsko Sveučilište i otvaranja mogućnosti suradnje s tako velikom i važnom zemljom kao što je Rusija.

Dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. K. Buršić Matijašić govorila je o cijelom procesu otvaranja Centra, koje je počelo najvećom rusističkom konferencijom koja je okupila stotinjak znanstvenika, pedagoga, stručnjaka i nastavnika iz područja lingvistike, književnosti i metodike iz 30-tak zemalja svijeta i 4 kontinenta. To je bio važan uspjeh za pulsko sveučilište  i za Filozofski fakultet. Nakon konferencije uslijedilo je potpisivanje ugovora s ruskim sveučilištima, među kojima i s Pjatigorskim državnim sveučilištem koji je predložio suradnju s pulskim sveučilištem jer je u “nama prepoznao svog partnera”.

Prof. dr. sc. Natalija Vidamrović podsjetila je na važne datume u povijesti rusistike u Hrvatskoj, spomenula je da  Hrvatska ima dva dobitnika Puškinove medalje MAPRYAL-a, akademkinju Anticu Menac, odmah nakon osnivanja MAPRYAL-a, a drugi je dobio Aleksandar Flaker. Rekla  je da je znakovito što je Centar Institut Puškin otvoren dvije godine nakon što je osnovano Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti, koje je u međuvremenu bilo glavnim organizatorom međunarodne znanstvenea konferencija “Izazovi XXI. stoljeća” prošle godine u Puli, a u prosincu je  inicijativom HAPRYAL-a otvoren Puškinov institut na Filozofskom fakultetu u Zagrebu,  a “danas otvaramo drugi Centar Institut Puškin u Puli”.

Okupljenima su se okupili  predstavnici Grada Pule i Istarske županije koji su izrazili veliko zadovoljstvo otvorenjem Centra i naglasili njegovu važnost za lokalnu zajednicu i Istru.

Na otvaranju Centra Institut Puškin, studenti, Matea Glavinić i Erik Miletti, pročitali su stihove A.S. Puškina na ruskom jeziku. Na otvaranju su prikazane prezentacije o partnerskom Centru u Pjatigorsku i Pjatigorskom državnom sveulištu i mogućnostima sudiranja i učenja ruskoga jezika.

Delgacija iz Pjatigorskog državnog sveučilišta i predstavnica Rossotrudničestva podijelili su prigodne poklone Centru.

Voditeljica Centra ruskoga jezika i kulture “Institut Puškin”, Irena Mikulaco, zahvalila se svima koji su doprinijeli otvaranju Centra, predstavila program i djelatnosti rada Centra Institut Puškin u Puli i podijelila prigodne zahvalnice i poklone. Pozvala je sve prisutne na Dane ruskoga jezika i kulture koji će se održati od 23. do 25. listopada 2017. u Puli i predstavila filmski program, predavanja i prezentacije koje će se moći vidjeti i čuti tih dana. A nakon otvaranja svi su pogledali izložbu fotografija “Ruski trenuci”.

Donatori su restoran Ribarska koliba, Arheološki muzej Istre i Javna ustanova NP Brijuni.

Na otvorenju  su pročitana pisma podrške predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović; Zadarske rusistike; Austrijskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti i Granadskog sveučilišta i Centra ruskoga jezika fonda Russkiy mir.

Pismo podrške Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović

Pismo podrške zadarskog Odsjeka za ruski jezik i književnost

Gratulation Kroatien_AAPRJAL

Pismo Otkrytie Puskin PULA_Enrique F. Quero Gervilla_dekan Prevoditeljskog fakulteta i direktor Centra fonda Russkiy mir